Descriere
Al doilea volum din seria de Scrieri esentiale ale lui Bertrand Russell, ne pune fata-n fata cu textele despre teoria cunoasterii. Descoperim filosoful limbajului, logicianul si filosoful matematicii (cu rezumate din Principia Mathematica bine alese de editorii Robert E. Egner si Lester Denonn), epistemologul, istoricul filosofiei, filosoful domeniului economic, filosoful si comentatorul stiintei. Poate cel mai bogat in informatie din seria Scrieri esentiale, acest volum este un manual pentru pasionatii de filosofie si de istoria ideilor.
„La inceputul interesului meu fata de problemele lingvistice nu am sesizat catusi de putin dificultatea si complexitatea lor. Aveam doar sentimentul ca sunt importante, fara a sti la inceput prea bine care erau acele probleme. Nu pretind sa fi ajuns la completitudinea cunoasterii in aceasta sfera, dar, in orice caz, gandirea mea a devenit treptat mai articulata, mai precisa si mai constienta de problemele implicate.” – Bertrand Russell
Cine trebuie sa citeasca aceasta carte?
• Oricine este interesat de istoria ideilor
• Pasionatii de filosofie interesati sa-si improspateze cunostintele despre scrierile lui Bertrand Russell
• Oricine este interesat sa invete de la marii ganditori ai lumii
• Studentii la filosofie, logica si lingvistica
Seria „Scrieri esentiale” cuprinde trei volume si se doreste a fi o introducere esentiala in splendoarea filosofica a lui Bertrand Russell. Fiecare volum are pe coperta o interpretare a portretului filosofului realizata de un artist roman. Dupa Mihai Zgondoiu -autorul copertei „Credinta unui om liber”, Lea Rasovszky creaza coperta volumul 2 „Teoria cunoasterii”, ambele aparute in VERSANT, in traducerea lui Dan Craciun.
,, Filosofia ar trebui sa fie fragmentara si provizorie, aidoma stiintei; adevarul ultim apartine cerului, nu acestei lumi.”
Bertrand Russell, An Outline of Philosophy
,, Lucrurile principale care mi se par importante prin ele insele si nu doar ca mijloace pentru dobandirea altor lucruri sunt cunoasterea, arta, fericirea instinctuala si relatiile de prietenie sau de afectiune.”
Bertrand Russell
,, Opiniile sustinute cu pasiune sunt intotdeauna acelea pentru care nu exista niciun temei solid; intr-adevar, pasiunea este masura lipsei de convingere rationala a celui care sustine ceva.”
Bertrand Russell, Sceptical Essays
Considerat a fi una dintre figurile cele mai controversate din secolul XX, Bertrand Russell este renumit pentru scrierile sale provocatoare. Aceste lucrari definitorii ofera intuitii profunde si perspective vizionare asupra unei societati occidentale in plina schimbare, progresiv modelata pe coordonatele ei cele mai semnificative de procese istorice precum cele doua Razboaie Mondiale, declinul imperialismului britanic si un peisaj moral in evolutie.
Bertrand Russell (1872-1970) a fost unul dintre cei mai formidabili ganditori din era moderna. Filosof, matematician, inovator in stiintele educatiei, aparator al libertatii intelectuale, sociale si sexuale, precum si militant pentru pace si drepturile omului, Russell a fost, de asemenea, si un autor prolific, publicand carti de larga popularitate si de mare influenta, eseuri si conferinte care abordeaza o vasta diversitate tematica.