Teoria si practica Nursing volumul I 50 de planuri de ingrijire pe baza diagnosticelor NANDA-I

5948489301063
Autor: Vasile Baghiu
Editura: Viata Medicala Romaneasca
Anul aparitiei: 2017
in stoc
40.00 lei
+

Descriere

Avizat M. E. N. conform O. M. nr. 3022/8. 01. 2018

Teoria si practica Nursing volumul I 50 de planuri de ingrijire pe baza diagnosticelor NANDA-I

Cartea este scrisa de psiholog Vasile Baghiu, profesor la Școala Postliceală  Sanitară din Piatra Neamț, fost asistent medical si  propune abordarea îngrijirilor nursing în perspectiva standardizată “evidence-based” a organizaţiei North American Nursing Diagnosis Association – International.

 

Volumul „Planuri de Ingrijire – asociate diagnosticelor nursing NANDA-I” de Vasile Baghiu propune abordarea ingrijirilor nursing in perspectiva standardizata “evidence-based” a organizatiei North American Nursing Diagnosis Association - International, care asigura limbajul stiintific international in profesia de asistent medical generalist.

Este prima încercare sistematizata de acest fel de la noi, parte a unui proiect mai larg care are titlul general TEORIA SI PRACTICA NURSING si care va cuprinde inca trei volume: „Planuri de îngrijire – asociate diagnosticelor clinice”, „Interventii nursing în urgentele medico-chirurgicale” si „Tehnici nursing”.

Dupa mai multe decenii  în care procesul de ingrijire a fost structurat si explicat în Romania pe seama modelului hendersonian al nevoilor (care aparţine mai curand psihologiei si sociologiei), ar fi momentul unei orientari mai pronunţat stiintifice si mai pragmatic-profesionale.

Oferind un capitol in care sunt explorate catorva disfunctionalitati din acest domeniu si un numar de 50 de planuri de ingrijire organizate pe diagnostice NANDA-I intalnite frecvent in practica nursing, la care se adauga lista propriu-zisa a diagnosticelor NANDA-I împartite pe domenii, lucrarea se doreste un prim pas in vederea atingerii acestui scop, practic o aducere la zi a continuturilor si abordarilor din domeniu.

Elevii, studentii, profesorii de specialitate si asistentii medicali au ocazia sa utilizeze astfel un instrument de lucru actualizat si, totodata, în acord cu programa scolara specifica, în care se precizeaza, la majoritatea disciplinelor de studiu, ca a doua competenta care urmeaza a fi dobandita de elevi in procesul de învatamânt este „identificarea diagnosticelor/problemelor de ingrijire la pacientii cu afectiuni...”. Aşadar, nu „identificarea nevoilor de ingrijire...”, cum se întîmplă în mod curent.

Lucrarea poate fi de folos si medicilor, care au astfel o mai clara delimitare a bazei stiintifice a ingrijirilor nursing cu care au de a face in colaborarea lor profesionala cu asistentii medicali.

Structura si continuturile acestei carti au la baza cateva surse bibliografice valide la nivel internatonal si nu este, fireste, o „inventie romaneasca”. Dincolo de orice impuls de „originalitate” si „reinventare a rotii”, autorul a considerat mai important sa impartaseasca elevilor, studenţilor, asistentilor medicali si profesorilor de la noi continuturile si abordarile aduse la zi pe plan international, in folosul practicii nursing si, la urma urmei, in folosul pacientilor.