Terapie centrata pe scheme cognitive. Manualul practicianului - Jeffrey E. Young

9786068244921
Autor: Jeffrey E. Young
Editura: Ascr
Anul aparitiei: 2015
10%
in stoc
Pret vechi: 87.00 lei
78.30 lei
Discount: 8.70 lei (10%)
+

Descriere

Pentru specialistii din psihologie, psihologie clinica, consiliere psihologica, psihoterapie
pentru practicieni experimentati, ca si pentru studenti si terapeuti incepatori
•    18 scheme cognitive clasificate in cinci domenii
•    studii de caz si transcrieri ale sedintelor cu pacientii 
•    protocoale detaliate, destinate pacientilor cu tulburari de personalitate borderline si narcisista 
•    schimbarea stilurilor de coping prin modificarea tiparului de comportament 
•    modalitati inovative de a conceptualiza rapid cazurile problematice, de a explora istoricul din copilarie al clientului, de a identifica si a modifica tiparele de viata prin care acesta se autosaboteaza, de a folosi tehnica imageriei dirijate si alte tehnici experientiale in cadrul tratamentului, precum si de a maximiza impactul relatiei terapeutice
 
Cuprins
 
Avantajele TERAPIEI CENTRATE PE SCHEME COGNITIVE fata de alte terapii
 
1. are o aplicabilitate mai larga, inclusiv in depresie cronica, traume din copilarie, infractionalitate, tulburari de comportament alimentar, probleme de cuplu si preventia recidivei in abuzul de substante; in tratarea factorilor predispozanti din sfera personalitatii, in cazul pacientilor cu tulburari de pe axa I; in combinarea ei cu meditatia mindfulness sau cu practicile religioase traditionale.
 
2. este mai integrativa; combina aspecte din cadrul modelelor cognitive, comportamentale, psihodinamice, ale atasamentului si a celor gestaltiste; acorda o egala importanta componentelor cognitive si comportamentale, ca si schimbarii la nivel emotional, tehnicilor experientiale si relatiei terapeutice.
 
3. este un model mai concentrat si simplu, dar in fond profund si complex, accesibil atat pentru terapeuti, cat si pentru pacienti; imbina simtul practic al terapiei cognitiv‑comportamentale cu profunzimea specifica abordarilor de natura psihodinamica este o terapie structurata si metodica, iar tratamentul este activ si directiv, mergand dincolo de simpla constientizare a problemelor, catre schimbare la nivel cognitiv, emotional, interpersonal si comportamental.
 
4. este un model specific; modelul contureaza scheme cognitive, stiluri de coping si moduri specifice, iar terapia se remarca prin specificitatea strategiilor de tratament, care contin inclusiv indrumari in ceea ce priveste forma adecvata de reproducere limitata a figurii parentale in cazul fiecarui pacient; aceasta terapie ofera o metoda la fel de accesibila pentru a intelege si a folosi relatia terapeutica. Pe masura ce lucreaza cu pacientii, terapeutii isi monitorizeaza propriile scheme cognitive, stiluri de coping si moduri.
 
5. este o terapie deosebit de umana si de plina de compasiune in comparatie cu tratamentele standard; se dovedeste a fi deopotriva intelegatoare si plina de respect, in special fata de pacientii care prezinta probleme grave, precum tulburarea de personalitate borderline, care sunt adesea tratati cu minima compasiune si maxima invinovatire in cadrul altor terapii. Conceptele de „confruntare empatica” si „reproducere limitata a figurii parentale” asigura o atitudine grijulie si binevoitoare fata de pacienti, iar utilizarea modurilor faciliteaza procesul de confruntare, deoarece permite terapeutilor sa infrunte comportamentele rigide si dezadaptative, pastrand in acelasi timp o alianta terapeutica cu pacientul.