Thocomerius–Negru Voda - Neagu Djuvara

9789735048266
Autor: Neagu Djuvara
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2015
5%
in stoc
Pret vechi: 47.20 lei
44.84 lei
Discount: 2.36 lei (5%)
+

Descriere

Cand a aparut, in 2007, Thocomerius–Negru Voda, „problema cumana“ era apanajul exclusiv al specialistilor: istorici, lingvisti si arheologi. Ei cunosteau adevarul, sau parti din adevar, si anume ca geneza statelor feudale romanesti, ca a tuturor statelor aparute dupa marile valuri migratoare, se datoreaza – pentru ca asa este istoria, le da o sansa celor nou-veniti – barbarilor, in cazul nostru, pecenegilor, dar mai ales cumanilor. Greu de admis, chiar printre istoricii romani cu buna reputatie de vreun secol incoace, ca in rand cu stramosii nostri atat de nobili – dacii si romanii – stau si niste asiatici neslefuiti de civilizatia occidentala. Si mai greu de admis printre aparatorii indarjiti ai originilor pure, mai ales cand acestia se nutrisera cu istoria triumfalista din ultimele decenii ale secolului XX – sau chiar o ticluisera. Pe cat a fost de curajoasa cartea lui Neagu Djuvara, pe cat a fost de erudita si de animata de o abordare comparatista, pe atat de vehemente si uneori lipsite de eleganta au fost criticile care s-au abatut asupra ei si asupra autorului ei. Au urmat raspunsurile, cum era si firesc pentru urmasul unor polemisti de mare talent. Iar raspunsurile date „neprietenilor lui Negru Voda“ au fost necrutatoare, dar splendide.
Cu aceasta editie, „Dosarul Thocomerius“, care va fi cu siguranta pomenit ca un exemplu de polemica aprinsa in cultura romana, e oferit cititorului in integralitatea sa, cuprinzand si cartea care a declansat asa-zisul scandal, si pe cea in care s-au adunat replicile. Contine, in plus, 40 de pagini de ilustratii – fotografii, reproduceri de arta monumentala si reconstituiri istorice – adunate cu o admirabila intelegere a istoriei de Radu Oltean.
 
NEAGU M. DJUVARA (1916–2018) s-a nascut la Bucuresti, intr-o familie de origine aromana asezata aici la sfarsitul secolului al XVIII-lea, care a dat tarii mai multi oameni de seama. Licentiat la Sorbona (istorie, 1937) si doctor in drept (Paris, 1940). Participa la campania din Basarabia si Transnistria (iunie–noiembrie 1941); ranit in apropiere de Odessa. Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm in dimineata zilei de 23 august 1944, in legatura cu negocierile de pace cu URSS. La Stockholm, functioneaza ca secretar de legatie pana in septembrie 1947, cand comunistii preiau si Externele. Ramane in exil, militand pana in 1961 in diverse organizatii ale diasporei. In 1961 pleaca in Republica Niger, unde va sta 23 de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine si, concomitent, profesor de drept international si de istorie economica la Universitatea din Niamey. In 1972, obtine doctoratul de stat la Sorbona cu o teza de filozofie a istoriei, sub indrumarea lui Raymond Aron; mai tarziu, obtine si o diploma a INALCO de la Paris. Din 1984 este secretar general al Casei Romanesti de la Paris, pana in 1990, cand se intoarce in tara. Membru de onoare al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol“ din Iasi si al Institutului de Istorie „N. Iorga“ din Bucuresti.
Cele mai importante carti: Le droit roumain en matière de nationalité (teza de doctorat); Civilisations et lois historiques. Essai d’étude comparée des civilisations (carte premiata de Academia Franceza); in romaneste, Civilizatii si tipare istorice. Un studiu comparat al civilizatiilor; Le pays roumain entre Orient et Occident. Les Principautés danubiennes dans la première moitié du XIXe siècle; in romaneste, Intre Orient si Occident. Tarile romane la inceputul epocii moderne; O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri; Cum s-a nascut poporul roman; Mircea cel Batran si luptele cu turcii; De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul; Insemnarile lui Georges Milesco (roman); Amintiri si povesti mai deocheate; Amintiri din pribegie; versiune franceza: Bucarest–Paris–Niamey et retour ou Souvenirs de 42 ans d’exil (1948–1990); Exista istorie adevarata?; Thocomerius–Negru Voda, un voivod de origine cumana la inceputurile Tarii Romanesti; Razboiul de saptezeci si sapte de ani (1914–1991) si premisele hegemoniei americane. Eseu de istorie-politologie; Ce au fost „boierii mari“ in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI–XX); Raspuns criticilor mei si neprietenilor lui Negru Voda; Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 si unele amanunte aproape de necrezut din preajma dramaticei noastre capitulari; O scurta istorie ilustrata a romanilor (tradusa si in limba engleza, A Brief Illustrated History of Romanians).