Trecatoarea de fier - Ion Arama

9786067710823
Autor: Ion Arama
Editura: Univers
Anul aparitiei: 2017
27%
in stoc
Pret vechi: 34.90 lei
25.48 lei
Discount: 9.42 lei (27%)
+

Descriere

Romanul Trecatoarea de fier are toate ingredientele necesare pentru a captiva cititorul – actiune, spionaj, intrigi politice, povesti de dragoste. Scriitorul Ion Arama, unul dintre cei mai prolifici scriitori militari de la sfarsitul secolului trecut, a realizat in Trecatoarea de fier si in Campia de foc o cronica literara a primului razboi mondial, avand in prim-plan eroismul poporului roman.

Publicate initial la Editura Militara in anii 1977‑1978, cele doua romane au fost foarte iubite de cititori. Reeditarea lor de catre Editura Univers reprezinta un omagiu adus eroismului poporului roman in prima conflagratie mondiala, la implinirea a 100 de ani de la celebrele lupte de la Marasesti, Marasti si Oituz.
 
Ion Arama (18 octombrie 1936 – 26 septembrie 2004) a fost un scriitor si ziarist militar din aceeasi generatie cu Ion Grecea si Ion Lotreanu. Cartile sale, publicate intre 1959 si 2002, ocupa un intreg raft de biblioteca (treizeci de volume originale, la care se adauga noua traduceri din literatura universala). Printre cele mai cunoscute romane scrise de Ion Arama amintim: Cu Bricul Mircea in jurul Europei, Rapsodia albastra, Furtuna alba, Tarm fara catarge, Ne‑asteapta marea – inspirate din viata marinarilor militari, Trecatoarea de fier, Campia de foc, Ultima reduta, Detasamentul Calina, Maresalul si soldatul, Am fost cu totii soldati – inspirate din evenimentele primului si celui de‑al doilea razboi mondial.
 
Ion Arama a urmat cursurile Liceului Militar de Marina din Galati, unde si‑a descoperit dragostea pentru mare si pentru viata ostaseasca. Intre 1954 si 1968, a lucrat ca redactor la gazeta Flota Patriei din Constanta, urmand in paralel cursurile Facultatii de Filologie din Bucuresti. Dupa ce s‑a mutat la Bucuresti in 1968, Ion Arama a fost redactor‑sef la Editura Militara pana in 1981, timp in care a redactat peste 150 de carti. A lucrat cu Nichita Stanescu la volumul Un pamant numit Romania, cu D. R. Popescu la Prea mic pentru un razboi atat de mare, cu Virgil Carianopol, Laurentiu Fulga, Gheorghe Tomozei, Marin Preda si altii. Intre 1982 si 1993 a fost redactor, apoi redactor‑sef adjunct, la ziarul Apararea Patriei si, respectiv, la revista Viata Armatei. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor (1972) si doctor in filologie (1988). Dupa 1993, a fost membru fondator al Ligii navale romane si redactor-sef al revistei Marea Noastra pentru tineret.