Descriere
Publicat prima oara la Paris si interzis in America vreme de treizeci de ani din cauza continutului sexual explicit si a aluziilor misogine si rasiste, Tropicul Capricornului portretizeaza, cu aceeasi franchete si acelasi realism socant care l-au facut faimos pe Miller inca de la primele romane, lumea palpitanta a New Yorkului anilor ’20. Dominat de puternice influente autobiografice, romanul descrie cu un umor savuros experientele autorului ca functionar la compania fictiva de telegraf Cosmodemonic, viata tumultuoasa si exotica din cartierul Brooklyn si experimentele sale sexuale scandaloase, dar si incercarile lui anevoioase de a-si gasi o voce ca scriitor. Indecent fara a cadea in vulgar, original si ireverentios, Tropicul Capricornului este considerat astazi una dintre cartile importante ale literaturii moderne.
„Cele mai bune pagini din Tropicul Capricornului sint parca scrise de mina unui posedat, cind amuzante si teribiliste, cind parcurgind momente ingrozitoare. Miller este unul dintre scriitorii in stare sa te faca sa-ti pierzi mintile sau sa te bucuri de viata doar punindu-ti in fata o simpla descriere, aparent fara pretentii.” (Robert Nye).
„Prin romanul sau, Miller a spulberat pentru totdeauna ipocrizia morala, sociala si politica.” (The Nation)
„O carte plina de pagini negre sau stralucitoare, de spontaneitate si spirit, de inocenta si de ginduri diabolice.” (The New York Times Book Review)
Henry Valentine Miller (1891-1980) s-a nascut in Yorkville, New York, intr-o familie de origine germana. Si-a petrecut anii de scoala in Brooklyn, intre 1909 si 1924 a incercat sa lucreze in atelierul de croitorie al tatalui sau, a trecut prin greutati, slujbe prost platite, in medii dominate de saracie si mediocritate. Hotarit sa se apuce de scris, la treizeci de ani pleaca la Paris, unde isi petrece urmatorul deceniu. Se imprieteneste cu scriitorul Lawrence Durrell si o cunoaste pe Anaïs Nin, cu care se va si casatori. In 1934 scrie Tropicul Cancerului, un roman cu tenta autobiografica in care povesteste despre primii sai ani la Paris, incercati si aventurosi; devine faimos pentru descrierile sale realiste si cistiga stima unor autori precum T. S. Eliot si Ezra Pound. Desi multi cititori ai romanului sint revoltati de prezenta pasajelor erotice explozive, cartea ajunge celebra. Tot in anii ’30 publica Primavara neagra si Tropicul Capricornului. In 1940, Miller se intoarce in America si se stabileste in Big Sur, California pentru urmatorii douazeci de ani. Scrie alte citeva volume, critice la adresa Americii si de un deosebit umor; din aceasta perioada dateaza si capodopera sa, trilogia Rastignirea trandafirie, alcatuita din Sexus (1949); Plexus (1953) si Nexus (1960). In anii ’60 incep sa-i apara si in America primele romane, iar Miller ajunge peste noapte un idol printre scriitorii americani, pentru stilul aparte si ideile sale ce submineaza preceptele morale foarte stricte ale vremii, precum si formulele scriiturii moderniste.