Tu, inainte de toate - O antologie a poeziei contemporane de dragoste

9789734726820

"Antologia de fata reuneste 54 autori romani contemporani cu 54 de poeme. Proaspat venite din interiorul aceleiasi societati, acelorasi mentalitati, textele acestea vorbesc nu numai despre cum este reprezentata azi dragostea in literatura, ci chiar despre ce mai este dragostea azi."

Autor: Catalina Balan, Radu Andriescu, Serban Axinte
Editura: Paralela 45
Anul aparitiei: 2018
Nr. Pag: 220
Limba: Romana
Format: 16X11 cm
in stoc
30.00 lei
+

Descriere



Unul dintre cele mai puternice mobile din istoria umanitii, sentimentul amoros a constituit, inca din Antichitate, si una dintre cele mai importante teme literare. Perceptiile asupra iubirii insa au suferit de-a lungul timpului numeroase turnuri, de la iubirea platonica, idealizata, pana la iubirea carnala cu accente a la marchizul de Sade. Societatea, cultura, religia, filosofia, mentalitatile populare au fost mereu factori care au influeniat perspectiva asupra sentimentului amoros. Nu a existat niciodat o perspectiva unica, desi au existat perspective dominante, insa cu trecerea culturii inspre modernitate si mai apoi inspre postmodernitate si chiar postumanism pana si perspectivele dominante au inceput sa se estompeze, dragostea devenind o chestiune difuza si subiectiva. Prin urmare intrebarea Ce mai este dragostea in secolul XXI este una legitima.


Antologia de fata reuneste 54 autori romani contemporani cu 54 de poeme. Proaspat venite din interiorul aceleiasi societati, acelorasi mentalitati, textele acestea vorbesc nu numai despre cum este reprezentata azi dragostea in literatura, ci chiar despre ce mai este dragostea azi.

Radu Andriescu

(n.in 1962) a facut parte din gruparea Club 8, publicand in volumele coletive Club 8. Poetry (2001; volum editat si tradus in engleza de Rasu Andriescu si Adam J. Sorkin), oZone friendly (2002), hat jemad etwas gefragt (2003), Cartea roz a comunismului (2004; ed. Gabriel H. Decuble). Debutul sau cu volumul Oglinda la zid (1992, Premiul Poesis pentru debut) a fost urmat de Usa din spate (1994), Sfarsitul drumului, inceputul calatoriei (1998; Premiul pentu poezie al Asociatiei Scriitorului din Iasi), Eu si cativa prieteni (2000), Puntile Stalinskaya (2004), Padurea metalurgica (2008) si antologia Metalurgic (2010).