Tunelul Eului. Stiinta mintii si mitul sinelui - Thomas Metzinger

9789735048471
Autor: Thomas Metzinger
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2015
5%
in stoc
Pret vechi: 35.64 lei
33.86 lei
Discount: 1.78 lei (5%)
+

Descriere

Traducere: Cristina Jinga
 
Vechiul indemn al filozofiei, „cunoaste-te pe tine insuti“, pare sa nu mai aiba sens acum, cand neurostiinta vine sa ne spuna ca noi, oamenii, nu avem propriu-zis un „sine“. Ea ne demonstreaza elocvent, prin experimente facute asupra creierului, ca suntem, fiecare dintre noi, un manunchi de fenomene psihice si neuronale, inaltat pe sol fiziologic. Suntem, pe scurt spus, un „ceva“ care se crede „cineva“.
In numele onestitatii intelectuale, care ne-ar obliga sa recunoastem toate acestea, Thomas Metzinger scrie o carte pasionanta, care ne infatiseaza nu doar noile descoperiri din stiinta creierului, dar reuseste totodata sa retrezeasca in noi intrebarea fundamentala: cine suntem?
„Suntem Masini-Eu, sisteme naturale de procesare a informatiei, aparute in procesul de evolutie biologica de pe aceasta planeta. Eul este o unealta – una care a evoluat pentru a controla si a prezice comportamentul propriu si intelegerea comportamentului altora. Fiecare dintre noi isi traieste viata constienta in propriul Tunel al Eului, nu in direct contact cu realitatea exterioara, ci posedand o perspectiva launtrica, de persoana intai.“ (Thomas METZINGER)
 
Thomas METZINGER (nascut in 1958, la Frankfurt pe Main) este profesor de filozofie teoretica la Universitatea din Mainz, unde tine cursuri de teoria stiintei, centrate pe neurostiinta si neuroetica. A studiat filozofie, etnologie si teologie la Universitatea din Frankfurt. In anul 1985 a obtinut titlul de doctor, cu o teza asupra relatiei dintre suflet si corp. A fost abilitat ca profesor in 1992, la Universitatea din Gießen. Este membru fondator al Asociatiei pentru Studiul Stiintific al Constiintei, facand parte din comitetul ei director intre anii 1995 si 2008. In perioada 2005–2007 a fost presedinte al Societatii Germane de Stiinta a Cognitiei. S-a remarcat, printre filozofii contemporani, prin incercarea de a aduce filozofia in stransa interactiune cu cercetarea din stiintele neuronale.
Carti: Neuere Beiträge zur Diskussion des Leib-Seele-Problems, Peter Lang, Frankfurt am Main, 1985; Subjekt und Selbstmodell. Die Perspektivität phänomenalen Bewußtseins vor dem Hintergrund einer naturalistischen Theorie mentaler Repräsentation, mentis, Paderborn, 1993; Being No One. The Self-Model Theory of Subjectivity, MIT Press, Cambridge, MA., 2003; The Ego Tunnel. The Science of the Mind and the Myth of the Self, Basic Books, New York (2009, editia germana a aparut in acelasi an cu titlul Der Ego-Tunnel. Eine neue Philosophie des Selbst: Von der Hirnforschung zur Bewusstseinsethik).