Un cal intra intr-un bar - David Grossman

9789734671670
Autor: David Grossman
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2018
15%
in stoc
Pret vechi: 22.95 lei
19.51 lei
Discount: 3.44 lei (15%)
+

Descriere

(editie de buzunar)
 

Traducere din limba ebraica de Gheorghe Miletineanu
Traducerea acestei carti a beneficiat de sprijinul Ambasadei Statului Israel la Bucuresti si al Departamentului Cultural al Ministerului Israelian al Afacerilor Externe.
Cistigatorul prestigiosului Man Booker International Prize, editia 2017


Cel mai trist om din lume e clovnul, se stie. Si cind clovnul se apuca sa rida de el insusi si de viata lui cea trista, lumea din jur e nelamurita: ar trebui sa rida impreuna cu el? Sa ceara banii inapoi pe bilet? Sa-l huiduie gros? Cu Dovala Gi, comediantul care face stand-up in romanul lui David Grossman, nu ride mai nimeni – povestile lui, amintiri inspaimintate ale celei mai lungi calatorii pe care a facut-o copilul care a fost, ingheata zimbetul pe buze si tintuiesc spectatorul pe scaunul incomod al barului unde a venit ca fraierul, asteptindu-se la niste bancuri. Un cal intra intr-un bar nu e nici pe departe o carte care se citeste dintr-o singura suflare, cum spune Dovala bancurile cu melcul, testoasa si papagalul. Dimpotriva: din cind in cind, tristetea peste care s-a lipit strimb masca hohotului de ris e coplesitoare, datatoare de ghem in stomac si pauza de lectura. Dovala se face bucati la microfon, in fata stimatului spectator: mitraliaza bancuri, mai bune ori mai proaste, ride de el insusi, se injura, isi cara pumni, se umple de singe. Stimatul spectator hohoteste cit hohoteste, pina nu mai intelege nimic din ametitorul risu’-plinsu’ de sub reflectoare. Dar Dovala continua: poate doar asa, rizind cu lacrimi, ajunge si el sa priceapa ce a trait.

 

David Grossman (n. 1954) este unul dintre cei mai importanti autori israelieni contemporani, cunoscut comentator al politicii Israelului fata de Palestina si militant pentru recunoasterea Palestinei ca stat. A studiat filosofie si teatru la Universitatea Ebraica din Ierusalim, iar dupa ce si-a incheiat stagiul militar obligatoriu, a lucrat la postul de radio Vocea Israelului. A publicat mai multe carti de fictiune, dar si citeva volume de reportaje si interviuri. Printre romanele publicate de Grossman de-a lungul timpului se numara Copii in zigzag (1994), Cineva cu care sa fugi de acasa (2000), Pina la capatul pamintului (2008, distins in 2009 cu Premiul Albatros, acordat de Fundatia Günter Grass) si Caderea din timp (2014), ultimele doua fiind traduse si la Editura Polirom. Volumele lui Grossman au fost premiate atit in Israel, cit si in strainatate, si pina in prezent au fost traduse in peste treizeci de limbi. Printre numeroasele premii cu care a fost distins autorul israelian, amintim Médicis étranger (2011), Man Booker International Prize (2017) si Israel Prize for Literature (2018). David Grossman este doctor honoris causa al Universitatii Catolice Leuven din Belgia si cavaler al Ordinului Artelor si Literelor, titlu acordat de Ministerul Culturii din Franta.