Un veac de sinceritate. Recuperarea memoriei pierdute a economiei romanesti 1918-2018 - Liviu Voinea

9786067223347
Autor: Andrei Tanase, David Ortan, Camelia Neagu, Horatiu Lovin, Veaceslav Grigoras, Brandusa Costache, Alexandra Cojocaru, Liviu Voinea
Editura: Publica
Anul aparitiei: 2018
20%
in stoc
Pret vechi: 39.00 lei
31.20 lei
Discount: 7.80 lei (20%)
+

Descriere

 
  Lucrarea de fata, elaborata de un colectiv de specialisti condus de profesorul universitar Liviu Voinea, Viceguvernator al Bancii Nationale, recupereaza pentru memoria colectiva izvoarele fundamentale cu indicatorii economici de baza ai economiei romanesti valabili pentru secolul trecut de la Marea Unire.
  Aceste surse esentiale, dincolo de relativismul lor, se constituie in serii de date absolut necesare interpretarii corecte a evolutiei economice a tarii. Conform unei teorii lansate cu peste o suta de ani in urma de marele istoric A. D. Xenopol, faptele istorice decurg unele din altele si, prin legaturile cauzale dintre ele, se inlantuie in „serii istorice”, ceea ce constituie esenta continutului si derularii existentei umanitatii.
  Cartea aceasta nu ne obliga sa acceptam teoria istoriei preconizata de ganditorul roman, dar ne indeamna sa scriem istoria economica in cunostinta de cauza, ghidandu-ne dupa marturiile concrete pastrate. Meritul demersului consta nu numai in ineditul sau, ci si in temeinicia ideii de a porni de la documente pentru judecatile de valoare facute in legatura cu economia Romaniei, ceea ce poate sa inscrie istoria economiei romanesti pe fagasul istoriei economiei europene si universale. - Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Presedintele Academiei Romane.
 
  Aceasta carte importanta a Viceguvernatorului Voinea pune evolutia economiei romanesti in perspectiva istorica. Prezentarea pentru prima data a seriilor de timp de 100 de ani, va permite tuturor celor interesati sa inteleaga mai bine economia Romaniei si sa invete din lectiile trecutului. - Anthony De Lannoy, Director Executiv, Fondul Monetar International.
  Liviu Voinea a umplut cu migala golurile din istoria economica a Romaniei de dupa 1918. Munca sa ii va ajuta pe romani sa vada mai clar calea de urmat si sa evite capcana venitului mediu in care au cazut atatea natiuni promitatoare. - Indermit Gill, profesor la Duke University si coautor al conceptului „capcana venitului mediu”.
 
  Aceasta lucrare este de importanta uriasa pentru economisti si istorici, dar si pentru intelegerea colectiva a modului in care s-a dezvoltat economic Romania in diferite perioade politice. Viitorii decidenti politici ar face bine sa citeasca aceasta carte! - Jeroen Dijsselbloem, fost Presedinte al Eurogrupului (2013-2018), fost Ministru de Finante al Olandei (2012-2017).
 
  LIVIU VOINEA este profesor universitar la Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) si, din octombrie 2014, Viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). 
  ALEXANDRA COJOCARU a absolvit Facultatea de Economie Generala si programul de masterat DOFIN (Scoala Doctorala de Finante si Banci) din cadrul ASE. In prezent este consilier al Viceguvernatorului BNR. 
  BRINDUSA COSTACHE este licentiata a Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti, si doctor in economie la ASE. Lucreaza la BNR din 2003 si in prezent este sefa Serviciului Arhiva, Biblioteca si Diseminare Publicatii. 
  VEACESLAV GRIGORAS a absolvit Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE si masteratul DOFIN. Este seful Serviciului Modele de Evaluare Macroeconomica in cadrul Directiei Modelare si Prognoze Macroeconomice din Banca Nationala a Romaniei.
  HORATIU LOVIN a absolvit Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din ASE si programul de masterat DOFIN, obtinand si titlul de doctor in finante si banci la ASE. Este consilier al Viceguvernatorului BNR. Anterior a lucrat la Directia Stabilitate Financiara din cadrul BNR.
  CAMELIA NEAGU a absolvit Facultatea de Finante-Contabilitate din cadrul ASE. Lucreaza la BNR din 1992, in prezent fiind sefa Serviciului Statistica Monetara si Financiara din cadrul Directiei Statistica.
  DAVID ORTAN este licentiat in economie la Universitatea Utrecht  si absolvent al masteratului de economie politica internationala la London School of Economics and Political Science. Este referent de specialitate in cadrul Directiei Modelare si Prognoze Macroeconomice din BNR. 
  ANDREI TANASE este licentiat al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE si doctor in economie (programul de econometrie), titlu obtinut din partea Universitatii „Tor Vergata” din Roma. Este economist principal in cadrul Directiei Modelare si Prognoze Macroeconomice din BNR.