Urgentele medico-chirurgicale. Sinteze pentru asistentii medicali, editia a III-a (Lucretia Titirca)

9733905666
Autor: Lucretia Titirca
Editura: Medicala
Anul aparitiei: 2017
in stoc
57.75 lei
+

Descriere

Urgentele aparatului respirator. Urgentele aparatului cardiovascular. Urgentele abdominale. Urgentele renale Si urologice. Urgentele neurologice. Intoxicatiile acute exogene. Urgentele in pediatrie. Urgentele in obstetrica-ginecologie. Urgentele otorinolaringologice. Urgentele in oftalmologie. Socul. Traumatismele. Urgentele datorate agentilor fizici Si chimici. Primul ajutor in muScatura de Sarpe. Mic dictionar de termeni folositi in lucrare.
Rod al experientei de decenii a autoarei, atat ca asistenta medicala intr-un mare spital judetean, cat Si de cadru didactic intr-o Scoala tehnica sanitara, lucrarea de fata este o prezentare - sub forma de conspecte - a situatiilor de prima urgenta intalnite in activitatea de zi cu zi a oricarui cadru mediu sanitar, atunci cand, nefiind prezent medicul, acesta trebuie sa intervina de urgenta Si sa acorde un prim ajutor cat de cat competent. Meritul principal al lucrarii consta in excelenta sistematizare a tematicii vaste a urgentelor medico-chirurgicale, bazata pe o vasta bibliografie, ceea ce usureaza mult studiul miilor de cadre medii care nu au la indemana atata material Si care, iata, prin intermediul acestei carti au acces la un instrument de perfectionare, indispensabil in activitatea lor.
Despre autor:
Considerata cea mai proeminenta personalitate romana contemporana a profesiei de asistent medical, a facut pionierat prin cartile scrise si a dus o munca asidua pentru afirmarea si dezvoltarea acestei profesii, fiind asemănata cu celebrele sale înaintase în domeniu: Florence Nightingale, Edith Cavell si Virginia Henderson, femei care au dat identitate profesiei, au pus bazele nursingului modern în lume si si-au dedicat viaţa ingrijirii sanatatii si alinarii suferintei umane.
Doamna Titirca, devenita o legenda vie în asistenta medicala din ţara noastra, a elaborat mai mult de 10 manuale dedicate pregatirii de profesionisti în domeniu, manuale care se regasesc în programele de învatamant, examene şi concursuri. Principalele lucrari publicate sunt: Breviar de explorari functionale si îngrijiri speciale acordate bolnavului; Dicţionar de termeni pentru asistentii medicali; Ghid de nursing cu tehnici de evaluare si îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale; Ingrijiri speciale acordate pacienţilor de către asistentii medicali; Urgenţele medico-chirurgicale – Sinteze pentru asistentii medicali.

Detine o colectie impresionanta de diplome, titluri de onoare şi insigne, primite în ţara sau în strainatate – Austria, Elveţia, Danemarca, Republica Moldova, precum si numeroase premii pentru contributia importanta la afirmarea profesiei de asistent medical în Romania si în întreaga lume.

In anul 2002, a primit diploma de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Baia Mare, ca o recunoaştere deosebita a activitatii sale de peste 40 de ani în slujba profesiei de asistent medical şi a oamenilor.
M-am orientat spre invatamantul sanitar si am satisfactia interioara de a fi pregatit 45 de generatii de absolventi pe parcursul intregii mele cariere.
În anul 1964 am devenit profesoara de „ Tehnica Îngrijirii Bolnavului ”, dar şi director adjunct al filialelor din Baia Mare si Sighet ale Scolii Tehnice Sanitare din Satu În perioada anilor 1971-1973 am fost director adjunct al Scolii Sanitare din Baia Mare, institutie nou înfiintata.

În 1974 am fost numita asistent medical sef coordonator al Spitalului Judetean din Baia Mare, functie pe care am detinut-o pana la pensionare, în 1989, dar nu m-am oprit aici. Desi as fi putut alege odihna dupa o viata foarte activa, în 1994 mi-am infiintat propria institutie de pregatire a asistentilor medicali: Scoala Postliceala Sanitara „Carol Davila” din Baia Mare, care a primit acreditare si al carei director am fost.
Numai după ce au survenit probleme de sanatate care mi-au restrans posibilitatile de a lucra, practic de trei ani si jumatate, am predat scoala în mod dezinteresat, fara nicio pretentie materiala, unui profesor care sa duca stafeta mai departe, cu împacarea sufleteasca şi convingerea ca am facut ceea ce trebuia, Incredintand institutia omului potrivit, care sa nu faca niciun compromis.
Dar nici în prezent nu mi-am încetat activitatea, lucrand ca director-fondator al Fundaţiei de Ingrijiri la Domiciliu „ Crucea Alb- Galbenă ”.
Autoarea majoritatii cartilor dupa care au invatat asistentii medicali din Romania.
– Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali. Ghid de nursing
– Breviar de explorari functionale si ingrijiri speciale acordate bolnavului Breviar de explorari functionale si ingrijiri speciale acordate bolnavului
– Ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali (Manual pentru colegiile si scolile postliceale sanitare)
– GHID DE NURSING cu tehnici de evaluare si ingrijiri corespunzatoare nevoilor fundamentale GHID DE NURSING cu tehnici de evaluare si ingrijiri corespunzatoare nevoilor fundamentale
– Dictionar de Termeni pentru Asistentii Medicali Ed. a 7-a.

Viata oricarui cetatean poate fi amenintata, la un moment dat, de o suferinta aparuta brusc, care-l aduce intr-o situatie critica acuta ce trebuie rezolvata de serviciul sanitar cu promptitudine si deosebita competenta.
Asistenta medico-chirurgicaIa solicita zi si noapte corpul sanitar, culminand cu un efort eroic in caz de calamitati. Eficienta asistentet de urgenta impune o munca dusa in echipa, In care cadrele medii sunt.. mana dreapta” a medicilor. Aceasta munca In echipa, pentru a fi eficienta, cere din partea fiecaruia multa daruire, dar in acelasi timp multa responsabilitate. Spiritul acestei responsabilitati cere la randul ei constiinta si competenta profesiona la, care sa asigure pentru bolnavul de urgenta, a carui viata este amenintata a se sfarsi uneori in cateva zile, dar si in cateva ore sau minute chiar, aplicarea imediata a tuturor masurilor terapeutice care sa inlature cauzele care se opun supravietuirii.
Competenta corpului sanitar, pusa in valoare de o buna organizare si dotare a asistentei de urgenta, impune, din partea medicilor si a cadrelor medii, o continua pregatire si perfectionare prin cunoasterea teoretica si practica a intregului arsenal terapeutic venit sa puna stavila mortii si sa ofere sanse optime pentru viata. In aceasta lupta cu moartea, factorul.. timp calitativ este esential, prin timpul calitativ intelegem calitatea masurilor terapeutice de prim ajutor aplicate competent si in cel mai scurt timp de la debutul suferintei acute.
Cu cat aceste masuri vor fi aplicate mai prompt si corect, cu atat cresc mat mult sansele de viata ale bolnavului de urgenta. In fata urgentei deci trebuie ca tot corpul sanitar sa cunoasca bine si corect ce are de facut, fara lipsuri si fara erori, chiar minore.
Urgenta nu ne da ragazul sa consultam manuale pentru a actiona cu competentn necesara si, de multe ori, cadrul mediu este pus in situatia de a actiona singur. In acelasi timp competenta, bazata numai pe rutina, pe experienta, poate lipsi bolnavul de ameliorarile terapeutice aduse de progresele continue ale stiintei medicale. In acest sens, pentru ridicarea com petentei fiecarui cadru mediu, lucrarea.. Urgentele medico-chirurgicale pentru cadre medii” a carei autoare este Lucretia Titirca, este deosebit de utila, raspunzand acestor imperative.

Autoarea pe care o cunosc si o stimez de mai multa vreme, are o practica indelungata de cadru mediu; fiind de multi ani asistenta medicala sefa, coordonatoare intr-un spital judetean de prestigiu (Baia Mare) si o experienta didactica bagam ca directoare adjuncta a unei scoli tehnice sanitare. Aceasta activitate deosebit de meritorie In asistenta medicala si in invatamant, i-a dat posibilitatea sa simta necesiuuea acestui indreptar pentru mai buna pregatire a corpului sanitar mediu in asistenta de urgenta si, in acelasi timp, i-a usurat sarcina de a trata in acest vademecum temele cele mai utile de cunoscut in urgente, folosind totodata un limbaj clar, concis si accesibil acestui nivel de pregatire medicala. Am convingerea unei inestimabile reusite, in atingerea scopului pe care si l-a propus, aducand o contributie deosebita la peifectionarea si modernizarea pregatirii in asistenta de urgenta a minunatului nostru corp de cadre medii.
Din cuprins:
Urgentele aparatului respirator
Urgentele aparatului cardiovascular
Urgentele abdominale
Urgentele renale si urologice
Urgentele neurologice
Intoxicatiile acute exogene
Urgentele in pediatrie
Urgentele in obstetrica-ginecologie
Urgentele otorinolaringologice
Urgentele in oftalmologie
Socul
Traumatismele
Urgentele datorate agentilor fizici si chimici
Primul ajutor in muscatura de sarpe
Mic dictionar de termeni folositi in lucrare.