Descriere
editie de buzunar
Traducere de Dan Sociu
Traducere de Dan Sociu
Ca si Pe drum, Vagabonzii Dharma este un roman autobiografic, ce descrie o perioada de cautari spirituale intense din viata lui Kerouac. Sub numele fictive se ascund identitattle multor prieteni ai scriitorului, printre care se numara poetii Gary Snyder si Allen Ginsberg si prozatorul Neal Cassady. Kerouac insusi este Ray Smith, un tinar care isi cauta refugiul in budism, sub indrumarea unui „maestru” zen charismatic, Japhy Ryder (Gary Snyder), iar contrastul dintre conceptiile despre spiritualitate ale celor doi reprezinta principala tema a romanului. Japhy Ryder este un budist excentric si flegmatic, care compune haikuuri, organizeaza ceremonii ale ceaiului si face sex tantric cu femei frumoase. Ray Smith are principii mult mai stricte: in viziunea lui, viata este o lupta necontenita si inversunata intre dorinte lumesti si puritate. Intensitatea conflictului interior este redata in stilul plastic si spontan propriu lui Kerouac, totul culminind cu o calatorie simbolica, de cucerire a unui virf de munte.
„Kerouac este capabil de mai mult decit sa infatiseze o simpla supa de mazare cu ciuperci in asa fel incit sa-ti lase gura apa... In uimitoarele lui descrieri de natura transpare extraordinara originalitate si forta evocatoare a stilului sau.” (The New York Times Book Review)
Jack Kerouac (Jean Louis Kerouac, 1922‑1969) s‑a nascut in Lowell, Massachusetts, intr‑o familie canadiano‑franceza. La terminarea liceului obtine o bursa la Columbia University si pleaca la New York impreuna cu toata familia, dar in scurta vreme isi intrerupe studiile si se inroleaza in Marina Militara. In timpul celui de‑al Doilea Razboi Mondial viitorul scriitor este lasat la vatra, considerindu‑se ca ar avea un comportament schizoid. Lucreaza o perioada in Marina Comerciala, apoi porneste intr‑un sir de calatorii in Statele Unite si Mexic. Primul sau roman, The Town and the City, apare in 1950, in timp ce romanul On the Road (Pe drum), incluzind numeroase elemente autobiografice, considerat adesea marca „generatiei beat”, a fost publicat abia in 1957 (Polirom, 2003, 2009, 2012). Printre cartile publicate ulterior de Jack Kerouac se numara The Dharma Bums (Vagabonzii Dharma, 1958; Polirom, 2009), Tristessa (1960), Big Sur (1962), Visions of Gerard (1963). Dupa moartea sa au mai fost publicate citeva volume reprezentative, dar ramase in manuscris, printre care And the Hippos Were Boiled in Their Tanks (Si hipopotamii au fiert in bazinul lor), scris in 1945 impreuna cu William S. Burroughs si aparut in 2008 (Polirom, 2009), si The Sea Is My Brother (Oceanul e fratele meu), scris in 1942 (Polirom, 2012).