Descriere
Vinul, de la strugure in pahar - Jens Priewe
Tot ce trebuie sa stim despre vin
Povestea vinului ofera o imagine completa a istoriei acestei milenare plante - vita-de-vie - si a darului ei de pret, vinul. Practic, istoria vinului se confunda cu insasi istoria umanitatii.
Aceasta licoare miraculoasa a castigat o popularitate uriasa in ultimele doua decenii, si asta datorita calitatilor sale mereu imbunatatite. Prezenta carte ii ofera cititorului informatii detaliate despre tipurile de vita-de-vie, despre soiurile de struguri si perioadele lor de coacere, despre podgorie si munca in cadrul acesteia, cu tot ce implica ea. Un capitol aparte este dedicat tehnologiei de fabricare a vinului si celor mai apreciate sortimente de vinuri, un altul particularitatilor celor mai importante zone viticole ale lumii.
Fiind un produs sensibil, manevrarea vinului se face cu delicatete: de la calitatea dopului si a tirbusonului la turnarea intr-un anumit pahar, de la temperatura ideala la care se bea vinul pana la depozitarea lui, dar si prezentarea defectelor care pot aparea, totul este tratat in detaliu.
Vinul - de la strugure in pahar - Tot ce trebuie sa stim despre vin va trezi, cu siguranta, atat interesul gurmandului cat si al specialistului enolog, care se vor convinge, lecturand aceasta carte, cat de mult ii datoreaza vinului civilizatia umana.
Cuprins:
Cuvant inainte
Primul contact
Neajutorat in fata raftului: ce ne spun eticheta, pretul, provenienta si ambalajul
Eticheta • Vinul si pretul • Vinul si alcoolul • Calitatea vinului • Vinul bag-in-box •
Vinul din supermarket • Degustarea vinului
Cunostinte generale
Ce trebuie sa stim pentru a putea exprima o opinie avizata: notiuni importante legate de
vin, date istorice si definitii
Componentele vinului • Scurta istorie a vinului • Centura mondiala a vitei-de-vie • Denumirile de origine •
Cunostinte despre vin
Ampelografia
Biologia unei plante neobisnuite: tipuri de vita-de-vie, butucul de vita, morfologia strugurelui
Vita-de-vie • Soiuri de struguri rosii • Soiuri de struguri albi • Boabele • Taninul • Gradul
de coacere a strugurilor
Podgoria
„Mama” calitatii: podgoria si lucrarile specifice
Solul • Plantarea • Taierea vitei-de-vie • Anul in vie• Culesul strugurilor • Cultura biologica
Lucrul in crama
Oameni, butoaie si traditii: cum se transforma sucul in vin
Producerea vinului rosu • Producerea vinului alb • Cunostinte despre butoaie • Noi tehnici enologice
• sampania • Sekt, Spumante, Prosecco & Co. • Vinuri dulci • Vinul de Porto • Vinul de Xeres
Tari viticole
Despre punctele forte, punctele slabe si particularitatile celor mai importante zone viticole
Franta • Italia • Spania • Romania • Germania • Austria • Elvetia • Portugalia • Ungaria • Grecia •
Slovenia • Croatia • Africa de Sud • California • Chile • Argentina • Australia • Noua Zeelanda •
Luxemburg si Estul Europei
Cunostinte practice despre vin
Despre manevrarea unui produs sensibil
Calitatea dopului de pluta • Dispozitive alternative de inchidere a vinului • Capsula • Tirbusonul •
Paharele pentru vin • Temperatura la care se bea vinul • Servirea • Depozitarea vinului • Imbatranirea vinului •
Decantarea • Accesoriile • Bule si tartru •Defecte ale vinului
Simturile folosite la savurarea vinului
Mirosul, gustul si cum vorbim despre ele: de la gurmand la specialistul in vinuri
Mirosul • Gustul • Aromele vinului • Vinul si evaluarea sa • Legende ale vinului
Povestea vinului ofera o imagine completa a istoriei acestei milenare plante - vita-de-vie - si a darului ei de pret, vinul. Practic, istoria vinului se confunda cu insasi istoria umanitatii.
Aceasta licoare miraculoasa a castigat o popularitate uriasa in ultimele doua decenii, si asta datorita calitatilor sale mereu imbunatatite. Prezenta carte ii ofera cititorului informatii detaliate despre tipurile de vita-de-vie, despre soiurile de struguri si perioadele lor de coacere, despre podgorie si munca in cadrul acesteia, cu tot ce implica ea. Un capitol aparte este dedicat tehnologiei de fabricare a vinului si celor mai apreciate sortimente de vinuri, un altul particularitatilor celor mai importante zone viticole ale lumii.
Fiind un produs sensibil, manevrarea vinului se face cu delicatete: de la calitatea dopului si a tirbusonului la turnarea intr-un anumit pahar, de la temperatura ideala la care se bea vinul pana la depozitarea lui, dar si prezentarea defectelor care pot aparea, totul este tratat in detaliu.
Vinul - de la strugure in pahar - Tot ce trebuie sa stim despre vin va trezi, cu siguranta, atat interesul gurmandului cat si al specialistului enolog, care se vor convinge, lecturand aceasta carte, cat de mult ii datoreaza vinului civilizatia umana.
Cuprins:
Cuvant inainte
Primul contact
Neajutorat in fata raftului: ce ne spun eticheta, pretul, provenienta si ambalajul
Eticheta • Vinul si pretul • Vinul si alcoolul • Calitatea vinului • Vinul bag-in-box •
Vinul din supermarket • Degustarea vinului
Cunostinte generale
Ce trebuie sa stim pentru a putea exprima o opinie avizata: notiuni importante legate de
vin, date istorice si definitii
Componentele vinului • Scurta istorie a vinului • Centura mondiala a vitei-de-vie • Denumirile de origine •
Cunostinte despre vin
Ampelografia
Biologia unei plante neobisnuite: tipuri de vita-de-vie, butucul de vita, morfologia strugurelui
Vita-de-vie • Soiuri de struguri rosii • Soiuri de struguri albi • Boabele • Taninul • Gradul
de coacere a strugurilor
Podgoria
„Mama” calitatii: podgoria si lucrarile specifice
Solul • Plantarea • Taierea vitei-de-vie • Anul in vie• Culesul strugurilor • Cultura biologica
Lucrul in crama
Oameni, butoaie si traditii: cum se transforma sucul in vin
Producerea vinului rosu • Producerea vinului alb • Cunostinte despre butoaie • Noi tehnici enologice
• sampania • Sekt, Spumante, Prosecco & Co. • Vinuri dulci • Vinul de Porto • Vinul de Xeres
Tari viticole
Despre punctele forte, punctele slabe si particularitatile celor mai importante zone viticole
Franta • Italia • Spania • Romania • Germania • Austria • Elvetia • Portugalia • Ungaria • Grecia •
Slovenia • Croatia • Africa de Sud • California • Chile • Argentina • Australia • Noua Zeelanda •
Luxemburg si Estul Europei
Cunostinte practice despre vin
Despre manevrarea unui produs sensibil
Calitatea dopului de pluta • Dispozitive alternative de inchidere a vinului • Capsula • Tirbusonul •
Paharele pentru vin • Temperatura la care se bea vinul • Servirea • Depozitarea vinului • Imbatranirea vinului •
Decantarea • Accesoriile • Bule si tartru •Defecte ale vinului
Simturile folosite la savurarea vinului
Mirosul, gustul si cum vorbim despre ele: de la gurmand la specialistul in vinuri
Mirosul • Gustul • Aromele vinului • Vinul si evaluarea sa • Legende ale vinului