Descriere
Traducere si note de Mihnea Gafita
Visul numarul 9 are, ca toate romanele lui David Mitchell, o multitudine de fire narative. Ceea ce da coerenta intregului este odiseea urbana a unui tanar naiv, dar foarte inteligent si cu imaginatie debordanta, Eiji Miyake, devenit major la 20 de ani, dupa legea japoneza. Romanul preia titlul cantecului #9 Dream de John Lennon, compozitorul preferat al personajului central.
De pe insula Yakushima, Eiji pleaca la Tōkyō pentru a-si cauta tatal necunoscut. Fanteziile lui structureaza naratiunea caleidoscopica. Firul principal se intersecteaza cu mai multe fire conexe — mama, internata din cauza alcoolismului intr-o clinica izolata, incearca sa-si recastige fiul, pe care l-a parasit; sora lui geamana, care s-a inecat in ocean, ii bantuie visele —, se intalneste cu fire intamplatoare — prietenia lui Eiji cu proprietarul unui magazin de inchiriat filme; relatia lui cu o pianista cu ceafa perfecta —, se ciocneste de altele pline de violenta atat in viata reala, cat si in irealitate — tanarul nimereste intr-un razboi nimicitor din lumea interlopa, dominata de Yakuza; isi asuma roluri de super-erou in jocuri electronice —, sau se muta pe fire paralele — Eiji citeste fabulele scrise de o batrana autoare surda pentru nepotul ei sau jurnalul prezumtivului sau bunic, fost luptator kamikaze in marina militara.
Scriitorul englez DAVID MITCHELL s-a nascut in 1969, la Southport, Lancashire. Isi face studiile de literatura engleza si americana la University of Kent, urmand apoi un masterat de literatura comparata. Se muta in Sicilia si apoi in Japonia, la Hiroshima, unde tine cursuri de limba engleza timp de opt ani. Debuteaza cu romanul Ghostwritten (1999), castigator al John Llewellyn Rhys Prize si finalist la Guardian First Book Award, caruia ii urmeaza, in 2001, Visul numarul 9 (Number 9 Dream; Humanitas Fiction, 2018), finalist la Booker Prize si la James Tait Black Memorial Prize, si Atlasul norilor (Cloud Atlas, 2004; Humanitas Fiction, 2008, 2013), roman castigator al British Book Literary Fiction Award si nominalizat la Booker Prize, Nebula Award si Arthur C. Clarke Award, ecranizat in 2012, cu Tom Hanks si Halle Berry in rolurile principale. In 2006 publica, de asemenea cu mare succes de critica si de public, Omul de ianuarie (Black Swan Green; Humanitas Fiction, 2015), urmat de The Thousand Autumns of Jacob de Zoet (2010), roman nominalizat la Booker Prize si distins cu Commonwealth Writer’s Prize, The Bone Clocks (2014) si Slade House (2015). In 2016, Mitchell termina nuvela From Me Flows What You Call Time, care face parte din proiectul Future Library — o capsula literara a timpului reprezentata de 100 de autori emblematici si urmand a fi lansata in 2114.
In 2003, David Mitchell apare in antologia Granta a celor mai importanti tineri scriitori englezi, iar in 2007 este inclus de revista Time in topul celor mai influente 100 de personalitati din lume. Printre numeroasele premii acordate lui David Mitchell se numara Geoffrey Faber Memorial Prize si South Bank Show Literature Prize.