Itinerarii critice - Vasile Vidican

9786068699103
Autor: Vasile Vidican
Editura: Scoala Ardeleana
Anul aparitiei: 2015
15%
in stoc
Pret vechi: 19.27 lei
16.38 lei
Discount: 2.89 lei (15%)
+

Descriere

Vasile Vidican ne intareste convingerea, printre altii, ca vocile tinere din critica literara romaneasca sunt datatoare de speranta, iar asta dupa ce, o vreme am fost tentati sa credem ca manifestarile spectaculare ale grupurilor literare care-si confectionau propria critica si gravitau in jurul unor anumite reviste ar ameninta sa sufoce viata literara de azi. Imi place sa cred ca lucrurile s-au indreptat spre un echilibru in primul rand gratie criticii universitare, nu foarte exploziva, dar ferma in asezarea valorilor si tot mai constienta de uriasul sau rol in formare Dar autorul nostru nu este universitar. El isi castiga existenta predand literatura in invatamantul preuniversitar. In schimb, atitudinea sa critica este una care pastreaza o tinuta academica. El asaza la baza judecatilor sale critice principii teoretice, vede existenta valorilor literare in sisteme si argumenteaza fara sa se lase furat de puseuri impresioniste, oricat de mare ar fi tentatia. (Andrei Moldovan, presedintele Societatii Scriitorilor din Bistrita-Nasaud)
* * *
In cazul meu, procesului lecturii ii urmeaza, invariabil, un altul, poate la fel de complex si rodnic. Este vorba de limpezirea gandurilor, a impresiilor de lectura; un soi de asezare a ideilor… Iar textele critice sunt rezultatul acestui demers. Scriu despre carti pentru ca cititorul hedonist din mine imi da ghes sa fac putina ordine in haosul creat de lectura. (Vasile Vidican)
* * *
Nascut la 29 martie 1984, in Bistrita, Vasile Vidican este absolvent al Facultatii de Istorie si Filologie a Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Actualmente urmeaza cursurile masterului Istoria imaginilor – Istoria ideilor la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din 2009 se stabileste in Caianu Mic, Bistrita-Nasaud, unde lucreaza in invatamantul preuniversitar. Colaboreaza cu revistele Discobolul (Alba Iulia), Miscarea literara si Rasunetul cultural (Bistrita).