Limba si literatura romana - autori canonici

9789731357355

"Notiunile indispensabile de teorie literara si de literatura universala sunt strecurate abil, parca pe nesimtite, pentru explicarea mai exacta a operei rominesti."

Autor: Cristina Popa
Editura: Corint
Anul aparitiei: 2016
Nr. Pag: 160
Limba: Romana
Disciplină: Limba Și Literatura Română
Format: 16.5X23.5 cm
Vârstă: 19 ani, 18 ani
Momentan Indisponibil
19.90 lei

Descriere

NOTA AUTORULUI

Lucrarea isi propune sa raspunda cerintelor formulate in programa de limba si literatura romana pentru examenul de bacalaureat, atat in ceea ce priveste aspectul formativ si conceptual, cat si cel al informatiei istorico literare.In paginile cartii se regasesc autorii si temele propuse pentru subiectul de eseu, din cadrul examinarii scrise, de natura sa evalueze nivelul cunostintelor, capacitatea de analiza si sinteza in interpretarea textului literar, abilitiitile de expunere esentializata, riguroasa si personala a acesteia.

Din aceasta perspectiva, lucrarea isi propune renuntarea la forma comentariului lite­rar (traditional sau mai sofisticat) in favoarea unei structuri flexibile, care sa contina in mod sintetic informatia teoretica si istorico-literara fundamental si, in acelasi timp, sa constituie un model analitic, interpretativ deschis.

Consider ca structurarea pe care o propune aceasta carte ofera suportul necesar con­struirii unor raspunsuri corect adecvate programei, dar bazate pe creativitate si originalitate.

Capitolele sunt ordonate pe genuri si specii literare. In cuprinsul fiecaruia sunt cuprinse urmatoarele sectiuni:

Teoria speciei literare

Autorul textului ales penlru ilustrare (caseta biobibliografica sugestiva)

Modelul interpretativ

Bibliografie critica selectiva

Trimiterile la exegeze critice semnificative,incluse in modelul interpretativ,urmaresc preponderent un scop formativ, stimulator.

PREFATA

Extrem de interesanta si de utila, lucrarea pe care Cristina Popa o prezinta acum publicului (Limba si literatura romana. Autori canonici. Ghid de pregatire pentru teze si bacalaureat) isi dobandeste adevarata semnificatie numai daca realizam ce anume produse este chemata sa inlocuiasca.

Asa numitele “ comentarii literare" au reprezentat si inca reprezinta una dintre cele mai grave calamitati care au lovit,in urma cu trei decenii, liceul romanesc. Scrise de obicei intr-un stil mediocru si vehiculand cele mai plate locuri comune despre literatura, ,.comentariile" creeaza, in urma frecventarii lor, o veritabila narcoza intelectuala pentru elevi. Dupa ce invata pe dinafara ineptele texte, acestia le reproduc exact in lucrari si in tezele de bacalaureat, fara ca alta facultate psihica in afara memoriei sa le fie solicitata cu acest prilej.

Rezultatul va fi mereu previzibil: gustul pentru citit, intelegerea literaturii si a specificului ei nu avanseaza cu niciun pas in urma unor asemenea absurde itnvatari pe dinafara.

Prin lucrarea de fata,Cristina Popa incearca o eficace contracarare a acestei practici care a pagubit atat de profund scoala noastra. In acest scop, ea a ales 21 de opere de prima marime ale literaturii romane, de la Negruzzi, Alecsandri, Eminescu si LL. Caragiale la Arghezi, Blaga si Marin Sorescu. Dupa ce le imparte potrivit genurilor si speciilor literare, autoarea le analizeaza intr-o maniera proprie, oferind cu acelasi prilej si datele de istorie literara esentiale despre cei 21 de autori in cauza.

Dar, tocmai modul de analiza mi s-a parut ingenios. Cristina Popa plaseaza fiecare opera in context universal, descrie succint istoria speciei, apoi desprinde atent principalele trasaturi literare ale textului. Avem a face in realilate cu un fel de enciclopedie, pentru uzul elevilor, a principalelor scrieri literare romanesti. Concis,in propozitii si fraze extrem de scurte, uneori aproape eliptice, Cristina Popa spune cam tot ceea ce un absolvent de lice•u ar trebui sa stie nu doar despre capodoperele literaturii noastre, ci si despre anumite forme literare in general.

Notiunile indispensabile de teorie literara si de literatura universala sunt strecurate abil, parca pe nesimtite, pentru explicarea mai exacta a operei rominesti.

Autoarea acestei carti a absolvit stralucit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti in anul 1990. Posesoare a unei culturi intinse ce razbate la fiecare pagina din cartea de fata, cunoscatoare a catorva limbi de mare circulatie, Cristina Popa mi se pare a fi unul dintre acei profesori, In sensul bun si complet al cuvantului, care ar putea ajuta efectivla redresarea lnvatamantului liceal romanesc.

Prof. univ. dr. Mihai Zamfir