Matematica recreativa-359 de probleme.Puzzle-uri celebre de Boris A. Kordemsky

9789734722068

Traducerea cartii lui Kordemski a fost facuta de Dr. Albert Parry, fost preedinte al Departamentului de Studii Ruse de la Universitatea Colgate si, mai recent, la Case Western Reserve University. Dr. Parry este un distins savant american de origine rusa, ale carui numeroase carti variaza de la timpuria Garrets and Pretenders (Mansarde si pretendenti) - o istorie colorata a boemei americane -, si biografia intitulata Whistlers Father (Tatal lui Wistler) - tatal pictorului a fost printre primii pioneri constructori de cai ferate din Rusia prerevolutionara -, pana la The New Class Divided (Noua clasa divizata'), o abordare cuprinzatoare, autoritara a conflictului in crestere din Rusia dintre elita tehnico- tiintifica si birocratia aflata la guvemare.

Autor: boris a. kordemsky
Editura: Paralela 45
Anul aparitiei: 2016
Nr. Pag: 384
Limba: Romana
Disciplină: Matematica
Format: 20 X 26 cm
Vârstă: +15 ani
in stoc
30.00 lei
+

Descriere



lntroducere la editia engleza, editata de Martin Gardner, aceasta carte, aflata acum in mainile cititorului, este prima traducere in limba engleza a volumului Matematica practicii, cea mai buna si mai populara carte de puzzle-uri matematice care a fost publicata vreodata in Uniunea Sovietica. De la prima sa aparitie, in 1956, au mai fost publicate opt editii, precum si traduceri din varianta riginala ruseasca in ucraineana, estoniana, letona, lituaniana. S-au vandut aproape un milion de exemplare numai in versiunea rusa.

Autorul, Boris A. Kordemski (1907-1999), a fost un profesor talentat de Iiceu, la Moscova. Prima sa carte despre matematica recreationala, The Wonderful Square Patratul magic), o analiza incantatoare a proprietatilor curioase ale unui patrat geometric obinuit, a fost publicata in limba rusa, in 1952. In 1958 au aparut Essays on Challenging Mathematical Problems (Eseuri despre probleme de matematicii dificile).

In colaborare cu un inginer, a scris in 1960 o carte ilustrata pentru copii, Geometry Aids Arithmetic (Geometria ajuta aritmetica) care, prin folosirea generoasa a suprapunerilor culori, ne arata cum simple diagrame si grafice pot fi utile in rezolvarea problelor aritmetice. Cartea sa, Foundations of the Theory of Probabilities (Fundamentele teoriei probabilitatilor) a aparut in 1964 si in 1967 a colaborat la un manual de algebra vectoriala si geometrie analitica.Insa Kordemski este cel mai faimos in Uniunea Sovietica pentru colectia sa de puzzle-uri mamut si pe buna dreptate, pentru minunatele si variatele sortimente de jocuri de inteligenta, stimulatoare pentru creier. Indiscutabil, multe dintre puzzle-urile din aceasta carte vor parea familiare, intr-o forma sau alta, impatimitilor de puzzle-uri, cunoscatori ai literaturii de specialitate occidental , in mod special ai cartilor englezului Henry Ernest Dudeney $i ai ameri­ ului Sam Loyd. Cu toate acestea, Kordemski a abordat vechile puzzle-uri din perspective noi si le-a prezentat sub forma unor povesti atat de amuzante si de fermecatoare , incat ne face o mare placere sa revenim asupra lor, iar povestirile de fundal transmit o panorama valoroasa a stilului de viata rusesc contemporan. in plus, in afara puzzle-urilor cunoscute, sunt si multe noi pentru cititorii nostri, unele dintre ele fiind,fara indoiala, inventate de Kordemski insusi.

Ca editor al acestei traduceri mi-am asumat anumite libertati in ceea ce privete textul. Problemele ce implica valuta rusa, de exemplu, au fost transformate in probleme despre dolari si centi, atunci cand acest lucru a putut fi facut fara sa afecteze puzzle-ul in sine. Masuratorile din sistemul metric au fost transformate in mile, yarzi, picioare, livre si alte unitati de masura mult mai familiare cititorilor unei natiuni unde, din pacate, sistemul metric este inca utilizat numai de oamenii de stiinta. Acolo unde textul original al Iui Kordemski a putut fi clarificat si cateodata simplificat, nu am ezitat sa reformuleze, sa tai sau sa adaug noi propozitii. Ocazional, un pasaj sau o nota de subsol referitoare la o carte ruseasca sau la un articol ce nu este disponibil in limba engleza, au fost omise. Spre sfarsitul acestui volum, Kordemski a inclus cateva probleme de teoria numerelor care au fost omise, deoarece pareau mult prea dificile sau tehnice, cel putin pentru cititorii americani pentru a fi pastrate. Iar cele cateva puzzle-uri care nu se puteau rezolva fara cunoasterea unor termeni ruseti, le-am substituit cu puzzle-uri similare, folosind cuvinte englezeti.

llustratiile originale ale lui Evgheni Konstantinovici Argutinski au fast pastrate si matematicaretusate, unde era necesar.

Pe scurt, cartea a fost redactata pentru a fi usor inteleasa si savurata de publicul cititor. S-a pastrat peste 90% din materialul original si s-au depus toate eforturile pentru a transmite cu fidelitate caldura si umorul cartii. Sper ca rezultatul va oferi multe saptamani sau chiar luni intregi de divertisment tuturor celor care indragesc astfel de probleme.


MARTIN GARDNER