Matematica - Exercitii si probleme pentru clasa a V-a - Semestrul I

9786068668796

Lucrarea este elaborata de autori cu o bogata experienta didactica, profesionisti de tinuta si cu numeroase lucrari publicate (printre altele, unul dintre cele trei manuale avizate MECS si aflate in uz, Matematica. Manual pentru clasa a V-a).

Autor: Niculae Ghiciu, Georgeta Ghiciu
Editura: Corint
Anul aparitiei: 2016
Nr. Pag: 239
Limba: Romana
Disciplină: Matematica
Format: 16.5X23.5 cm
Vârstă: 11 ani, 12 ani
in stoc
24.90 lei
+

Descriere



Cuvânt-Înainte

"Lucrarea, rezultatul activităţii autorilor în calitate de profesori în ţară şi în străinătate, este realizată conform actualei programe şcolare. Aceasta conţine un număr mare de exerciţii şi probleme pentru fiecare unitate didactică, în vederea asigurării materialului necesar atât lucrului la clasă, cât şi pentru temele elevilor.

Exerciţiile şi problemele de la fiecare unitate didactică sunt organizate progresiv, crescând gradul de dificultate. În funcţie de acesta, unele au răspunsuri scurte sau detaliate, iar cele cu grad sporit de dificultate au soluţii.

Există, de asemenea, teste de evaluare şi autoevaluare, iar pentru finalul semestrului un model pentru lucrarea scrisă semestrială. Fiecare capitol conţine exerciţii şi probleme recapitulative şi un set de probleme pentru pregătirea concursurilor şcolare.

Prin modul în care este organizată şi prin limbajul folosit, lucrarea este atractivă şi asigură o pregătire durabilă, necesară continuării studiului matematicii şi în activitatea de zi cu zi, dar şi succesul activităţii la clasă şi al pregătirii independente a elevilor, precum şi performanţă la lucrările semestriale, la evaluările naţionale şi la concursurile şcolare."


CUPRINS

CAPITOLUL I. NUMERE NATURALE

1.1 Scrierea şi citirea numerelor naturale în sistemul de numeraţie zecimal; Şirul numerelor naturale

1.2 Reprezentarea numerelor naturale pe axa numerelor. Compararea, aproximarea şi ordonarea numerelor naturale. Probleme de estimare

1.3 Adunarea numerelor naturale; proprietăţi. Scăderea numerelor naturale

1.4 Înmulţirea numerelor naturale; proprietăţi. Ordinea efectuării operaţiilor; utilizarea parantezelor

1.5 Ridicarea la putere cu exponent număr natural a unui număr natural. Compararea puterilor cu aceeaşi bază sau cu acelaşi exponent

1.6 Împărţirea numerelor naturale

1.7 Noţiunea de divizor; noţiunea de multiplu; Divizibilitatea cu 10, 2, 5

1.8 Media aritmetică a două numere naturale, cu rezultat număr natural

1.9 Ecuaţii şi inecuaţii în mulţimea numerelor naturale

1.10 Probleme care se rezolvă cu ajutorul ecuaţiilor şi probleme care se rezolvă cu ajutorul inecuaţiilor. Baze de numeraţie


CAPITOLUL II. MULŢIMI

2.1 Mulţimi: descriere şi notaţii, element, relaţia dintre element şi mulţime (relaţiade apartenenţă). Mulţimile N şi N* (Mulţimi finite şi mulţimi infinite)

2.2 Relaţia între două mulţimi (relaţia de incluziune); submulţime

2.3 Operaţii cu mulţimi: intersecţia, reuniunea, diferenţa


CAPITOLUL III. Numere raţionale mai mari sau egale cu zero

3.1 Fracţii ordinare. Fracţii echiunitare, subunitare, supraunitare