Descriere
IN CONFORMITATE CU PROGRAMA APROBATA DE MINISTERUL EDUCATIEI NATIONALE
Lucrarea de fata se adreseaza absolventilor invatamantului preuniversitar care se pregatesc pentru sustinerea examenului de bacalaureat. Aceasta a fost conceputa pe baza actualei Programe de limba si literatura romanii pentru bacalaureat si a modelelor de subiecte date de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice pe site-ul sau.
Conform amintitei programe si a modelelor de subiecte, in lucrarea noastra vom trata, la operele epice si dramatice, doar trei teme: tema si viziunea despre lume, particularitatile de construcfie a unui personaj si relatia dintre doua personaje, iar la creatiile lirice numai problema temei si a viziunii despre lume.
De asemenea, vom avea in vedere numai scriitorii canonici si operele apartinand celor trei genuri literare, speciilor corespunzatoare lor si diferitelor epoci si curente literare: nuvela, povestirea, romanul obiectiv si subiectiv, interbelic si postbelic, textul dramatic antebelic si postbelic si poeziile apartinand romantismului, simbolismului, modernismului si neomodernismului, in functie de scriitorii prevazuti in programa.
Totodata, tinand cont de faptul ca redactarea acestor eseuri presupune si operarea cu anumite notiuni de teorie literara, vom include, la inceputul lucrarii, si astfel de notiuni absolut necesare in elaborarea acestui tip de compuneri.
De aceea, acest auxiliar cuprinde o parte introductiva, intitulata in loc de in troducere, in care ne referim la structura unui astfel de eseu, fiind urmata de o sectiune ce include notiunile teoretice necesare rezolvarii primului subiect pe baza unui text la prima vedere si alcatuirii eseului de la subiectul al treilea pe baza unui text studiat, cum ar fi clasificarea textelor, stilurile functionale, structura textelor narative, epice si dramatice, speciile literare corespunzatoare acestora, figurile de stil.
Partea urmatoare are in vedere, mai intai, ideologiile literare promovate de "Dacia literara", de ,,Junimea" si de "Convorbiri literare" sub conducerea lui Titu Maiorescu si de revista si cenaclul "Sburatorul", conduse de Eugen Lovinescu. Prezentand aceste aspecte legate de ideologiile literare mentionate,