Elemente de ştiinţe comportamentale şi neuroştiinţe în medicina dentară

9789733908197

Lucrarea de faţă este un valoros suport de curs, absolut necesar pentru studenţii Facultăţii de medicină dentară, cât şi un material pentru medicii consacraţi care nu au avut posibilitatea de a studia ştiinţele comportamentale, domeniu relativ nou în România.

Autor: Gabriela Iorgulescu
Editura: Medicala
Anul aparitiei: 2016
Nr. Pag: 400
Limba: Romana
Disciplină: Medicina
Format: 16X28 cm
Vârstă: +20 ani
in stoc
69.30 lei
+

Descriere



Prefata


Stiintele Comportamentale in Medicina Dentara (regasita in literatura internationala ca Bevioaural Sciences for Dentistry, Behavioral Dentistry etc.) analizeaza si prezinta rolul stiintelor comportamentale in medicina, dar cu precadere in studiul si practica clinica din stomatologie, iar ca noutate in domeniu este introducerea unui capitol de Neurstiinte cu aplicatii in medicina dentara, inedit si original chiar si la nivel international. Interdisciplinaritatea acestora ofera un plus de informatii ce nu trebuie sa lipseasca din biblioteca niciunui student, cadru medical, parinte sau fie doar a unui pasionat de intelegerea comportamentului uman intr-un domeniu mai putin cunoscut cum ar fi cel medical.
"Sarcina neurostiintelor este de a explica comportamentul in termenii activitatii creierului. Ultima frontiera a biologiei, ultima incercare, este de a intelege bazele biologice ale constiintei si proceselor mentale cu ajutorul carora percepem, actionam, invatam si citim.'' (Eric Kandel, 2000).
Altfel spus, toate domeniile care studiaza sistemul nervos pot fi incluse in domeniul neurostiintelor. Uneori, pentru neurostiinte, ca si substitut, este folosit termenul de neurobiologie, chiar daca acesta se raporteaza la biologia sistemului nervos, iar neurostiintele la studierea functiilor mentale care ajuta la formarea bazei pentru circuitele neuronale componente. Studierea stiintifica a proceselor mentale a facut ca sa fie considerata un subdomeniu al neurostiintelor, dar anumiti teoreticieni argumenteaza ca psihologia este de fapt, studiul proceselor mentale care pot fi modelate de alte principii si teorii abstracte independente de procesul neuronal.
Cercetari ale domeniului de neurostiinte vor fi abordate in aceasta prima editie in subcapitolele de aplicatii ale hipnozei in medicina, mindfulness, biofeedback şi neurofeedback, stimularea emisferelor cerebrale la modul general, iar mai apoi vor fi prezentate specific pentru stomatologie.
Manualul este adresat, in special, studentilor de la Facultatea de Stomatologie si medicilor dentisti, dar nu numai, deoarece acesta este o abordare interdisciplinara ce ii ajuta pe cei interesati de upgradarea cunostintelor in domeniu, de o mai buna intelegere a comportamentului uman si a stiintelor sociale in contextul practicii medicale.
Aceasta carte reuneste contributii ale expertilor din fiecare subspecialitate principala a Stiintelor Comportamentale din Facultatea de Medicina Dentara, UMFO Carol Davila dar si ale colegilor de disciplina de la Facultatea de Medicina Generala din cadrul aceleiasi Universitati. Acestora li se adauga experti de talie natională ca Prof. Dr. I. B. Iamandescu, profesor Asociat UMF Carol Davila, care a adus numeroase contributii in psihologie medicala si psihosomatica romaneasca, cat si o serie de personalitati recunoscute pe plan internaţional precum Don Godman, PhD, Clinical Pain Psychologist, profesor la UCLA California si Donald Meichenbaum, PhD, profesor de Psihologie Clinica la Universitatea din Waterloo, Ontario, Canada, de la care am primit permisiunea de a publica materiale de cercetare si fotografii elocvente cu studii de caz. De asemenea, am introdus un capitol important pentru studenti atat ca subiect de interes din perspectiva personala, cat si a publicarii celei mai bune lucrari selectionate in timpul anului universitar. Am dorit in acest fel sa incurajez si sa determin cat mai mult implicarea studentilor de la Facultatea de Medicina si nu numai, in cercetarea si practica universitara in domeniile de interactiune ale acestei profesii cu psihologia si aplicatiile acesteia in medicina. Aceasta prima editie are in vedere, atat notele introductive ale psihologiei si rolul stiintelor comportamentale in curricula universitara din Romania si la nivel international, cat si o trecere in revista a principalelor aspecte specifice pe etape de varsta din domeniul Stiintelor Comportamentale din Medicina Dentara, ca de exemplu:
-efectul anxietatii si traumelor la copii in plan orthodontic;
-rolul si managementul anxietatii dentare la copii ; adulţi;
-psihobiologia inflamatiei si durerii;
-notiuni de psihosomatica generala si specifice zonei orale;
-impactul psihologic al tulburarilor dismorfice in estetica dentara;
-abordarea pacientului varstnic si cu nevoi speciale;
-forme de identificare a formelor de abuz in cabinetul medical;
-comunicarea medic-pacient;
-tehnici terapeutice alternative de control al anxietatii si durerii (ca de ex. biofeedback-ul si hipnoza in stomatologie) etc.
In raport cu cartea anterioara "Medicina Dentara Comportamentală", Iorgulescu G., Iamandescu I. B., Editura Medicala, 2013, care a avut ca scop formarea, pentru studentii Facultatii de Medicina Dentara a unei conceptii generale bio-psiho¬sociale despre boala cu numeroase exemplificari pasagere din domeniul patologiei zonei orale, acest manual a urmarit sa puna in centrul preocuparilor sale comportamentul specific pacientului dentar in raport cu disconfortul creat de boala, precum si relatia acestuia cu medicul stomatolog. Compotamentul pacientilor a fost evaluat pe baza unor criteria precise incluse in ghidurile si protocoalele moderne a caror insusire poate oferi studentilor si actualilor practicieni veritabili algoritmi de lucru cu privire la atitudinile/comportamentul lor in legatura cu aspectele de ordin psiho-social ce acompaniaza orice gest diagnostic si terapeutic din practica medicinii dentare. Asadar, unele tematici sunt adresate cu precadere domeniului stomatologic, in timp ce alte capitole sunt specifice abordarii interdiciplinare din domeniul medicinii.
Scopul principal al implinirii acestui deziderat pe care il urmareste lucrarea noastra este de a crea studentilor si profesionistilor din medicina generala si dentara, posibilitatea unei comunicari eficiente cu bolnavul ferita de riscurile unor improvizatii sau omisiuni, dar si de a asigura o complianta terapeuticii optima intr-un domeniu medical presarat cu o multime de manevre diagnostice si terapeutice. Pe langa o serie de noutati in domeniu si interferente de specialitate, scopul acestei carti este si de a adduce studentului si medicului atat o baza teoretica extrem de vasta, cat si un ghid practice pentru a putea adapta cele mai recente tehnici si protocoale in aplicarea lor de zi cu zi in practica clinica. Nutrim speranta ca aceasta noua lucrare intruneste atributele unui adevarat manual prin utilitatea sa stringenta pentru studentii si profesionisiti medicinii dentare. Aceste atribute sunt conferite de legatura sa consistenta cu practica stomatologica, fapt menit sa contribuie la instaurarea , in tara noastra, a unei noi mentalitati de abrodare a pacientilor oro-dentari cu implicatii in cresterea nivelului lor de adresabilitate la ingrijirea in aceasta specialitate, nivel ce exprima alaturi de alti parametri ai vietii economice, sociale si cultural - stiintifice un grad ridicat de civilizatie.