Tratat de ultrasonografie clinica. Volumul I: Principii, abdomen, obstetrica si ginecologie

9789733906179

"Organizarea cabinetului de explorări ecografice. Anatomia secţională a abdomenului. Ficatul. Colecistul şi căile biliare. Pancreasul. Tubul digestiv. Peretele abdominal şi peritoneul. Splina şi sistemul limfatic abdominal. Spaţiul retroperitoneal. Rinichiul şi ureterul. Vezica urinară. Organele abdominale transplantate. Prostata şi veziculele seminale. Testiculul şi scrotul. Penisul şi uretra masculină. Obstetrică. Ginecologie."

Autor: Radu I. Badea
Editura: Medicala
Anul aparitiei: 2016
Nr. Pag: 724
Limba: Romana
Disciplină: Medicina
Format: 30X24 cm
Vârstă: +18 ani
Momentan Indisponibil
231.00 lei

Descriere



Cuvant inainte

A trecut un numar de ani de cand am asternut pe hartie si am publicat, in aproape acelasi colectiv redactional, prima carte de baza pentru invatarea ecogratlei,, cartea galbena” cum a ajuns ea sa fie cunoscuta printre medici care s-au format in acest fascinant domeniu al imagisticii medicale.

De atunci, metoda a progresat intr-un ritm debordant, nu numai prin ameliorarea continua a aparaturii utilizate, dar mai ales prin adaugarea unor noi posibilitati tehnice de tipul ecografiei Doppler-color san power­color si a unor noi aplicatii, cum sunt utilizarea substantelor de contrast, a celei de-a doua armonici sau ecografia tridimensionala in consecinta, publicarea unui nou material, care sa tina pasul cu dezvoltarea si performantele actuale ale ecografiei, s-a impus de la sine.

Ce este ecografia? lnseamna a vedea cu sunet. A vedea ceea ce se simte la palpare, a vedea ceea ce se percepe la auscultare, a vedea ceea ce gandul incepe sa desluseasca inca din etapa diagnosticului pur clinic.

Toate aceste calitati sunt proprii ecografiei care prin acuratete, inocuitate, viteza, accesibilitate si eficienta economica, concureaza celelalte metode imagistice moderne. Fara indoiala, in aceasta competitie trebuie sa distingem cu bun simt caracterul complementar al tehnicilor folosite pcntru diagnostic si necesitatea de a le utiliza rational, intotdeauna in lumina datelor oferite de judecata clinica.

Lucrarea pe care am elaborat-o ese rezultatul concret al acestei modalitati de gandire, proprii scolii de medicina in care ne-am format. Cartea este rodul a mii de ore de lucru, a experientei accumulate prin examinarea a nenumarati pacienti aflati in cele mai diverse sitautii clinice si neeavand la indemana, pana de curand, posibilitatea reala a compararii rezultatelor cu date oferite de alt metode de investigatie . In acelasi timp, lucrarea este produsul colectiv al Centrului de Formare in Ultrasonografie al UMF "Iuliu Hatieganu", afiliat la lnstitutul de Cercetare si Educatie in Ultrasonografie al Universitatii "Thomas Jefferson” din Philadelphia. Departamentul creat in universitatea noastra reuneste ecografisti din cele mai diverse specialitati. El a reusit intr-un timp scurt, sa impuna un model de activitate didactica si de cercetare deschizand o "fereastra" spre colaborare si performanta. Efortul de a forma specialistii de care este atata nevoie a fost dublat mereu de un entuziasm aparte, alimentat de nenumaratele sugestii venite din partea colegilor care practica metoda sau care ne-au solicitat pentru a o deprindere. Este modalitatea cea mai productiva de a progresa, atat profesional, cat si in metodologia didactica pe care am incercat sa o dezvoltam.

Continutul primului volum se adreseaza unui grup larg de specialisti si abordeaza principiile ultrasonografiei, explorarea abdomenului, precum si a sarcinii si a patologiei genitale la femei. Intr-un urmator volum ne propunem sa includem in aceeasi maniera strans legata de practica clinic, date privind ecografia extremitatii cefalice a toracelui, cordului si vaselor periferice, a aparatului locomotor si a structurilor moi superfciale, precum si elemente de ecografie interventionala. Am incercat sa oferim o iconografie bogata si sugestiva, motivati de faptul ca, in literatura autohtona de specialitate nu exista decat putine lucrari de referinta care sa dispuna tocmai de ceea ce este propriu metodei si anume, imaginea de calitate. Suntem constienti de faptul ca, in prelucrarea unui material care a devenit pe zi ce trece tot mai amplu si mai dificil de gestionat, s-au putut strecura mici scaderi si inconsecvente redactionale. Credem, insa, ca lucrarea noastra va fi bine primita de catre colegi.

Am socotit ca este necesar sa marturisim toate acestea in introducere, deoarece acesta este spiritul in care am incercat sa elaboram fiecare capitol al lucrarii noastre. Vedem in continutul cuvantului scris si al imaginilor cu care am ilustrat textul, un act de profunda responsabilitate fata de cei care vor deschide cartea. In acelasi timp, incercam cu modestie sa ne expimam recunostinta fata de cei care ne-au indrumat pasii in profesiune.

Suntem recunoscatoti prestigioasei Edituri Medicale, care ne- a stimulat sa ,,producem" lucrarea si care ne-a asigurat un spatiu editorial generos intre publicatiile sale de exceptie. Ramanem, de asemenea, indatorati Universitatii de Medicina si Farmacie "luliu Hatieganu" care ne-a oferit cadrul academic ideal pentru a putea lucra si tuturor celor care, prieteni, colegi sau cunoscuti, ne-au stat aproape prin ajutorul direct, dar si cu sfatul intelept, la nevoie.

Autorii



Cuprins

Capitolul 1 Principii fizice Sorin M. Dudea
Capitolul 2 Elemente tehnice ale aparatelor de diagnostic ultrasonografic, Sorin M. Dudea
Capitolul 3 Tehnologii noi in ultrasonografie, Sorin M. Dudea, Radu Badea
Capitolul 4 Efectele biologice ale ultrasunetelor, Sorin M. Dudea
Capitolul 5 Valoarea si limitele metodei ecografice, Radu Badea
Capitolul 6 Metodologia generala de explorare ultrasonografic, Sorin Pop, Petru A. Mircea
Capitolul 7 Standardizarea imaginii ultrasonografice, Sorin M. Dudea
Capitolul 8 Terminologie si semiologie ultrasonografica, Radu Badea
Capitolul 9 Artefacte si surse de eroare in diagnosticul ultrasonografic, Sorin M. Dudea
Capitolul 10 Organizarea cabinetului de explorari ecografice, Radu Badea
Capitolul 11 Anatomia sectionala a abdomenului, Liviu Vlad
Capitolul 12 Ficatul, Radu Badea
Capitolul 13 Colecistul si caile biliare, Petru A. Mircea
Capitolul 14 Pancreasul, Radu Badea
Capitolul 15 Tubul digestiv, R. Badea, Dan L. Dumitrascu
Capitolul 16 Peretele abdominal si peritoneul, Sorin Pop, Petru A. Mircea
Capitolul 17 Splina si sistemul limfatic abdominal, Petru A. Mircea, Valentin Has, Andrei Cucuianu
Capitolul 18 Spafiul retroperitoneal, Petru A. Mircea
Capitolul 19 Rinichiul si ureterul, Sorin M. Dudea
Capitolul 20 Vezica urinara, Anca Butnru, Sorin M. Dudea
Capitolul 21 Organele abdominale transplantate, Radu Badea, Mihai Lucan
Capitolul 22 Prostata si veziculele seminale, Radu Badea
Capitolul 23 Testiculul si scrotul, Sorin M. Dudea
Capitolul 24 Penisul si uretra masculina, Sorin M. Dudea
Capitolul 25 Obstetrica, Florin Stamatian
Capitolul 26 Ginecologie, Florin Stamatian
Index